- Druga Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba -

Za aktivnu i kreativnu starost

Sokobanja 30. 09. 2009

- Druga Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba -

Petar Miljković, najstariji aktivni maratonac u Srbiji
Petar Miljković, najstariji aktivni maratonac u Srbiji

Od 30.septembra do 4.oktobra 2009. druga po redu Olimpijada sporta, zdravlja I kulture trećeg doba, pod sloganom Za aktivnu i kreativnu starost,  održana je u Sokobanji. Organizacioni tim na čelu sa Savezom penzionera Srbije, a u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za humanu starost "Dr Laza K. Lazarević", asocijacijom Sport za sve i SO Sokobanja, još jednom je bio na visini zadatka postaravši se da sve protekne u savršenom redu i pravom olimpijskom duhu.

I ASISTEL je, naravno,  bio tamo, kao dobar prijatelj i partner ove posebne olimpijade. Osim što su vršnjaci (ideja ASISTELA I Olimpijade trećeg doba zaživele su u isto vreme u Srbiji ) imaju i isti cilj - poboljšati vitalnost i zdravlje osoba u trećem dobu.

Lepo vreme i još lepše raspoloženje nisu izostali ni ovoga puta u Sokobanji. Predsednik organizacionog odbora II Olimpijade, Vasilije Belobrković, svečano je otvorio manifestaciju, a potom je uz zvuke himne olimpijsku zastavu sa dobropoznatim olimpijskim krugovima podigao najstariji aktivni maratonac u Srbiji, 94-godišnji Petar Miljković iz Niša. Ređala su se takmičenja u streljaštvu, pikadu, šahu, ribolovu, orijentacionom krosu, a sve je bilo začinjeno izložbama slika i rukotvorina umetnika u trećem dobu, prezentovanjem književnog stvaralaštva starijih u Srbiji, te različitim zanimljivim i korisnim  predavanjima na temu zdravih stilova života, penzijskog i invalidskog osiguranja, razvoja gerontoloških kapaciteta u Srbiji I sl.

Mi smo bili deo Bazara zdravlja, gde su na jednom mestu svi takmičari i gosti mogli da dobiju medicinske savete, izmere krvni pritisak, visinu holesterola ili šećera u krvi i upoznaju se sa novim dostigućima koja olakšavaju i ulepšavaju život u trećem dobu. Štand ASISTELA bio je jedan od najposećenijih - mi smo pružili toplinu i pažnju, pokazali kako moderna tehnologija može da se koristi u svrhu kvalitetnijeg i srećnijeg života, a za uzvrat smo dobili poverenje i neverovatne životne priče - iskustvo neprocenjive vrednosti.

U pauzi između sportskih takmičenja i kulturnih dešavanja, organizovan je obilazak Sokobanje, njenih prirodnih, lekovitih i istorijskih znamenitosti, kao i posete Soko gradu i obližnjim izletištima.

Da energija i duh nemaju baš nikakve veze sa godinama, videlo se u večernjim satima kada su takmičari sportski dan završavali uz pesmu i igru, zabavu uz orkestar i folklorna društva. Poslednje veče bilo je rezerisano za dodelu priznanja, nagrada i medalja, takmičenje u plesu i izboru "Naj-gospodje/gospodina trećeg doba".

Na kraju, niko nije krio zadovoljstvo zbog još jedne uspešno završene svojevrsne "olimpijade života", ali ni žal što ovakvih okupljanja nema i više i češće. Ljudima u trećem dobu potrebna je pažnja i briga svakog dana - ASISTEL čini da to tako i bude!

Nema komentara.