ASISTEL u Novom Sadu

24. 07. 2010

Od sada i Novosadjani mogu da se uvere u svu dobrobit pomoci putem teleasistencije!

"Дугме живота" и за Новосађане

22. јул 2010. | 13:51 | Извор: РТВ НОВИ САД - 

Од данас осам чланова Удружења пензионера града Новог Сада има прилику да користи помагало названо "дугме живота". Реч је о справи помоћу које је корисник 24 часа у контакту са кол-центром, преко кога се, у случају здравствене кризе, организује и координира помоћ.

Удружење пензионера учествовало је на конкурсу који је расписала Градска управа за дечију и социјалну заштиту и на тај начин обезбеђена су средства да и први Новосађани имају могућност да користе овакве услуге, што је иначе одавно део система социјалне заштите у већини европских земаља.

"Удружење пензионера града Новог Сада је први пут учествовало на том конкурсу и градска управа је препознала потребу Новосађана и исфинансирала, за осам чланова Удружења, ово помагало ", каже секретар Драгица Зеленбаба.

Дугме живота намењено је старим, немоћним и усамљеним лицима. У стану корисника инсталира се електронска база, а он стално носи водоотпорно помагало око врата или на руци.

"Самим притиском на ово дугме корисници се повезују с нама у центру, ми их чујемо, они чују нас, a на екрану нам одмах изађе ко зове, од којих болести болује и коју терапију користи. У складу са природом позива ми реагујемо даље - то може бити позив родбини да помогне у том моменту, или позив теренскоj служби Дома здравља (ако живот није угрожен), a ако јесте онда позив хитној помоћи", објашњава оператер компаније Асистел, Слађана Бошњаковић.

 Према речима Бошњаковићеве, овај систем функционише у Београду, где су углавном општине донирале своје кориснике, а и у Нишу је у току успостављање овог система. На месечном нивоу ова услуга кошта 2.500 динара, а уколико корисник плаћа унапред, остварује попуст - десет одсто за 6 месеци, односно 15 за годину.

Nema komentara.