izvor RTV5

Asistel - malo dugme velikih mogućnosti

10. 04. 2012

Prema najnovijem popisu, svaki šesti Nišlija ima više od 65 godina, i prema standardima UN, gradjani Niša ubrajaju se u vrlo staro stanovništvo. Stručnjaci kažu da su raširenija mreža zdravstvenih ustanova, prilagodjena starijima, kao i otvaranje što više klubova za starije, recept za zdravo aktivno starenje. Ipak, starije Nišlije kažu, da im je sa malim penzijama, život u trećem dobu, prilično težak.

U Nišu će uskoro svim starim, iznemoglim i osobama sa invaliditetom biti dostupan program Asistel, koji ih preko telefona u najkraćem roku povezuje sa službom koja im je potrebna.
Share
Za spajanje s operaterom, dovoljno je pritisnuti crveno dugme Za spajanje s operaterom, dovoljno je pritisnuti crveno dugme

Ninoslava Stojiljković iz Niša boluje od cerebralne paralize. Kada joj zatreba bilo kakva pomoć, poteškoće u kretanju premostiće malim crvenim dugmetom.

"Verujem da će mi mnogo značiti, ali je za mene ovo još novo i ne znam kakve mogućnosti imam", sa osmehom kaže Ninoslava.

Program Asistel, korisnika telefonskom linijom povezuje sa službenicima u centrali ovog sistema, a oni prema potrebi, obavljaju sve ostalo - pozive lekaru, narudžbine, pravne konsultacije.
Jordan Ivanović, predsednik Gradskog saveta za osobe sa invaliditetom Jordan Ivanović, predsednik Gradskog saveta za osobe sa invaliditetom

"Korisnici najčešće zovu zbog usamljenosti, da bi popričali sa radnicima u centrali, a najveći broj poziva je kada se menja vreme, jer većina ima visok pritisak. Mi za savet pozivamo lekare, jer sami ne smemo da pružamo medicinske konsultacije", navodi Bojan Mihajlović, radnik Asistela.

Ovaj program u Nišu je za sada na probi, ali se očekuje da će, zbog njegove praktičnosti, biti dobro prihvaćen, kaže Jordan Ivanović, predsednik Gradskog saveta za osobe sa invaliditetom:

"Ovo je pilot projekat, koji finansira vlada Norveške. Planirano je da Asistel dobije 25 Nišlija sa invaliditetom."

Asistel se već uveliko koristi u Vojvodini, Beogradu drugim većim gradovima Srbije.

 

Nema komentara.