Lekarska analiza iz svog doma - Osim usluge teleasistencije kompanija "Asistel" razvija primenu rešenja iz oblasti Telezdravlja

27. 09. 2011

"Asistel", jedina kompanija koja u Srbiji pruža usluge teleasistencije, odskora je počeo pilot projekat primene rešenja iz oblasti Telezdravlja.

Telezdravlje se u širem smislu odnosi na upotrebu informacija i telekomunikacionih rešenja koja pomažu da se prenesu zdravstvene informacije ili drugi podaci vezani za analize na manju ili veću razdaljinu.

Tamara Ćurlin, direktorka "Aistela", objašnjava da primena ovakvih rešenja omogućava da bolesna lica i stare osobe produže boravak u svojim domovima.

- Hroničnim bolesnicima su na raspolaganju mogućnost da pojedine redovne analize kao što su merenje krvnog pritiska, merenje šećera u krvi ili kardiogram ukoliko osete tegobe pošalju na mišljenje doktorima specijalistima bez da napuštaju svoj dom, jednostavnim pritiskom na dugme. U domovima korisnika se instaliraju aparati za potrebne analize koji su povezani na fiksnu telefonsku liniju, mobilnu telefoniju ili internet putem kojeg se prenose u "Asistel" centar odakle se automatski prosleđuju specijalistima na mišljenje.

Ćurlin napominje da je primena novih tehnologija ključni faktor za razvijanje novih usluga kada je u pitanju briga o starim i bolesnim licima u njihovim domovima.- Tehnološka rešenja koja "Asistel" upotrebljava variraju od alarmnog dugmeta koje korisnici nose sa sobom u svom domu i koje mogu da aktiviraju lakim pritiskom u slučaju potrebe, senzora za dim i gas u stanu ili kući koji se automatski aktiviraju, senzora pokreta ili pada pa do aparata za merenje krvnog pritiska, količine šećera u krvi ili kardoiograma. Iako na prvi pogled izgleda teško da se povežu nova tehnologija i stari ljudi u praksi ovakva rešenja omogućavaju starim i bolesnim osobama da se osećaju sigurno i da kada pritisnu alarmno dugme u roku od nekoliko sekundi mogu dobiti potrebnu pomoć, informaciju ili često jako potreban razgovor.

Ćurlin objašnjava da je ova oblast brige o hroničnim bolesnicima i starim osobama već postala praksa u evropskim zemljama i da "Asistel" želi da ovakav vid zaštite postane dostupan građanima Srbije.

Posetioci sajma Ce&Ha koji se održava od 30. septembra do 2. oktobra 2011. godine, u Beogradu, moći će da se upoznaju sa ponudom kompanije "Asistel" na štandu "Telekom Srbije" sa kojim je "Asistel" razvio M2M partnerske usluge namenjene stariji i bolesnim licima.

"Asistel" u Srbiji usluge teleasistencije poruža već tri godine i ima preko 600 korisnika u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Nema komentara.